Семинар: „Изкуственият интелект в контекста на журналистиката и медиите”

Гости на събитието бяха докторът по футурология доц. д-р Мариана Тодорова, IT специалистът Никола Тулечки и журналистът и програмист Георги Караманев.

При значителен интерес в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация в сряда се проведе дискусията „Изкуственият интелект в контекста на журналистиката и медиите“, която е част от публичния семинар на Катедра „Радио и телевизия“ към ФЖМК при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ръководителят на Катедрата Проф. д.н. Венцислав Димов определи лекторите като част от новото движение на визионери.

Доц. Тодорова очерта предпоставките за развитието на изкуствения интелект като цел на човечеството от Древността да създаде висш себеподобен разум. Тя разгледа темата в контекста на историята, литературата и философията и прогнозира, че ще се наложи в бъдеще да разбираме алгоритмите и в технологичен аспект. Това се налага, защото според нея всички професии и дейности ще бъдат трансформирани на база комуникация с технологиите и изкуствения интелект.

„Истината става флуидна и кореспондира със собствените ни идеологически възгледи,“ каза доц. Тодорова и коментира, че предстоящите президентски избори в САЩ ще бъдат повлияни от статии и текстове, генерирани от ChatGPT 3 и Chat GPT 4

Никола Тулечки очерта прехода в човешкото развитие от хомо сапиенс към хомо сентиес, тъй като това, което ще отличи хората от технологиите и изкуствения интелект според него, е наличието на емоции.

Отвъд заплахите IT специалистът акцентира върху ползите от развитието на изкуствения интелект. В сферата на журналистиката и медиите той може да се превърне в помощник, който синтезира съдържание и поема писането на материали като прогноза за времето или сводка за трафика, които не изискват творческа мисъл, за разлика от репортажи, коментари и разследвания.

„Изкуственият интелект няма да ви вземе работата, ще ви я вземе някой, който се е научил да го ползва преди вас,“ каза Тулечки.  

Преди да навлезе в темата Георги Караманев сподели колко много се радва отново да е в Аула Магна на ФЖМК, където преди години е започнал пътя си като журналист. Той подчерта, че с развитието на социалните мрежи, таблоидната и бързата журналистика медиите са загубили битката за истината. С появата на изкуствения интелект според Караманев фокусът се измества от борбата за истината към битката за свободата. Според него журналистите трябва да се върнат към основата на своята професия, а именно да бъдат пазители на прага на информационния поток, ако искат да работят за обществения интерес.

Автор: Петър Желев

Видео от семинара можете да гледате тук.